Zemědělské plodiny představují jen zlomek široké škály rostlin, které lidé pěstují nebo dříve pěstovali pro svou obživu, jako krmivo pro hospodářská zvířata či průmyslovou surovinu. Některé, jako je len, konopí či oves, z našich polí téměř vymizely, protože se jejich pěstování ekonomicky nevyplácí. Jiné, zejména teplomilné obilniny, naopak na svou příležitost teprve čekají.
Na moderních odrůdách lze vysledovat, jak se jejich vlastnosti šlechtěním přizpůsobují měnícím se požadavkům. Ukázky technických plodin či pícnin připomínají, že zemědělství má i jiná využití, než je výroba potravin
Našim zákazníkům nabízíme širokou škálu analýz rostlin a krmiv.
Nejčastěji se jedná o stanovení prvků pomocí metody AAS (těžké kovy, minerální látky – Ca, Mg, P, K atd.).
Dále pak sušina (laboratorní, předběžná), dusíkaté látky – dusík, popel, pH, vláknina, ADF, NDF, tuk extrakcí dietyletherem, KVV (kyselost vodního výluhu) atd.
Legislativa, která se touto problematikou zabývá je zákon č. 91/1996 Sb. o krmivech.