Mléko

V lidské výživě se označením „mléko“ většinou rozumí nejčastěji konzumované kravské mléko, uplatňují se ale i jiná dobytčí mléka nebo rostlinné náhražky (rostlinné mléko).

Mléko může být v různých podobách. Může jít o čerstvé mléko, zkyslé mléko, sušené mléko, apod. Rostlinnými náhražkami zvířecího mléka jsou sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko a další, ty však kromě barvy s (kravským) mlékem nemají nic společného.

Mléko se pro lidskou výživu upravuje klasickou pasterizací (v případě mléka se jedná o zahřátí na cca 61,5 °C, mléko je pak vhodné pro krátkodobé skladování) nebo ultravysokým záhřevem UHT (částečná chemická změna, při aseptickém balení možnost dlouhodobého uchovávání při pokojové teplotě). Kromě prodloužení trvanlivosti dochází i k ničení patogenů (proti nemocem jako je například tuberkulóza).

Mléko se zpracovává na mléčné výrobky jako jsou smetana, máslo, jogurt, sýr, syrovátka, laktóza, sušené mléko a mnoho jiných potravinových přísad a průmyslových produktů.

U nás v laboratoři jsme schopni uspokojit širokou škálu zákazníků. Ať už jde o malé soukromé farmy nebo i velké velkochovy.

Nabízíme analýzy chemické a fyzikální jako je počet somatických buněk, základní složení mléka (tuk, bílkovina, laktóza, TPS), přítomnost inhibičních látek, bod mrznutí, hrubá bílkovina Kjeldahlovou metodou, pH, vodivost atd.

Dále nabízíme i mikrobiologické rozbory mléka jako např. CPM (celkový počet mikroorganismů), počet koliformních bakterií v bazénovém mléce, hlavní patogeny v mléce jako jsou Streptococcus agalactiae a Staphylococcus aureus.